Selasa, 22 Disember 2009

Etnik & Kepelbagaian Kaum di Nusantara. Siapa & Dari Mana ? Penggal 1

Bila kita membincangkan tentang kepelbagaian kaum di Wilayah Nusantara, khususnya negara kita Malaysia, kita hanya mempekatakan tentang bangsa Melayu, Cina, India, Thai dan lain-lain. Kita tidak pernah mempersoalkan sama sekali tentang asal-usul kaum atau bangsa tersebut. Amat mudah menyatakan bahawa orang Cina datangnya dari negara Cina dan orang India datangnya dari India. Memang betul kenyataan tersebut, tetapi pernahkah terfikir di fikiran kita, siapakah penduduk asal Nusantara ini? Dari mana mereka datang? Siapa yang dikatakan Melayu? Siapa itu yang dikatakan Jawa. Minang, Bugis, Rawa, Moro dan lain-lain lagi dikatakan serumpun?
Melayu (Bangsa Jawi) merupakan antara bangsa tertua di dunia ini selain dari bangsa Arab, Yahudi dan Kaukasia. Dikatakan bahawa susur galurnya berasal dari keturunan anak Nabi Allah Nuh A.S. Selepas berlakunya banjir besar yang melanda dunia, Nabi Allah Nuh A.S. telah memerintahkan kepada anaknya yang terselamat supaya mengikut haluan masing-masing. Dari pecahan itu lahirlah 3 bangsa utama iaitu Kaukasia, Arab, Afrika dan Asia. Dikatakan bahawa dari anak Nabi Allah Nuh A.S. ini yang bernama Sam, maka lahirlah beberapa bangsa utama di Asia. Orang Merah (China, Jepun dsb) di Tanah Besar Cina, Orang Hitam (India dsb) dan Orang Jawi ( Nusantara). Ini menunjukkan bahawa bangsa Melayu itu adalah satu bangsa yang tunggal dan mutlak dan berbeza dengan bangsa-bangsa yang lain di Asia ini.
Menurut sumber yang dipetikdaripada penulis-penulis artikel Sejarah Melayu, terdapat beberapa pendapat tentang asal perkataan Melayu itu sendiri.Pendapat yang pertama menyatakan bahawa asal nama Melayu di ambil dari sebatang sungai di daerah Sumatera bernama Sungai Melayu. Pendapat kedua pula menyatakan pendapat berdasarkan linguistik, iaitu perkataan Melayu itu berasal dari Bahasa Sanskrit 'Malaya' yang bermaksud bukit atau tanah tinggi.
Kedatangan bangsa Jawi ini melalui 2 fasa utama, yang pertama seperti diceritakan di atas dari keturunan Nabi Allah Nuh A.S. , tetapi ramai yang terlepas pandang dengan atau terlupa dengan penghijrahan kedua bangsa Jawi ini. Fasa kedua penghijrahan ini berlaku ketika zaman Nabi Allah Ibrahim A.S. . Ramai yang tidak tahu bahawa Nabi Allah ini selain dari digelar Khalilullah, beliau juga adalah Bapa Bangsa-Bangsa. Kenapa? Kerana dari jurai keturunannya juga lahirlah bangsa Arab, Bani Israel dan Bani Jawi. Siapa itu Bani Jawi? Siapakah Qaturah? Apakah persamaan dan perbezaan antara ketiga bangsa ini? Mengapa wilayah Melayu ini digelar Nusantara?

Tiada ulasan: