Isnin, 19 April 2010

Ramalan Keputusan PRK Hulu Selangor

Ramai yang telah mengeluarkan 'statement' tentang calon masing-masing. Seperti biasa, setiap wakil akan 'memenangkan' pilihan hatinya. Setelah didesak oleh rakan saya, maka saya pun mulalah membuat 'kira-kira' saya. Hasilnya seperti dibawah ini.

Ramalan 1: Pemenang bagi pertandingan 4 penjuru antara Kamalanathan (BN), Zaid Ibrahim (PKR), Johan Md. Diah (Bebas) dan VS Chandran (Bebas). VS Chandran mungkin akan menang tetapi sayang beliau menarik diri.

Ramalan 2: Ini yang paling panas, harap jgn ada yang marah. Kalau mengikut perhitungan, Zaid Ibrahim boleh memenangi Kerusi Pilihanraya Kecil Hulu Selangor. Perhitungan ini bukan berdasarkan kira-kira politik atau apa jua jenis spekulasi. Kira-kira ini dibuat atas 'nilai' seseorang itu. Bukan duit atau pun pengaruh. Baik saya tinggalkan soalan 'perah otak' ini sebentar untuk beralih ke ramalan ketiga. Lebih perah otak beb.

Ramalan 3: Ramalan ini bergantung kepada satu perkataan; jika, jadi jangan ambil serius okay? Jika calon bebas menarik diri, maka pertandingan akan menjadi 1 lawan 1, yang mana peratus untuk calon yang tinggal untuk menang adalah 50-50. Boleh jadi Zaid menang atau Kamalanathan yang menang. Tetapi jika mengikut perkiraan, berat kepada calon BN untuk menang berbanding PKR. Andaikata pertandingan ini masih 3 penjuru, berat untuk dikatakan dan mungkin ia akan menjadi satu keputusan paling bersejarah dalam Pilihanraya Malaysia. Apa yang akan terjadi? Wallahu'alam.

Tiada ulasan: